Yazılara Dön

Hakan Sarıhan: Hayallerime Zaman Yetmiyor!

Yazar Kategori Haber‚ Söyleşi

Söyleşi: Öğr. Gör. Ümit PARSIL

Merhaba Hakan SARIHAN, Covid-19 pandemisi döneminde açtığınız Artsonline Gallery sanal galeride düzenlediğiniz sergileri, yurt içi ve yurt dışı bağlantılı çalışmalarınızı beğenerek izliyorduk ama 2022 yılı başında sosyal hesaplarınızdan duyurduğunuz ArtsCollective ve diğer çalışmalarınız da dikkati çekti ve bunların ne olduğunu sizin ağzınızdan bir dinleyelim istedik.

-İsterseniz şöyle başlayalım konuya, Artsonline’na ne oldu?

Merhabalar teşekkür ederim. 2022’ye geldiğimizde Artsonline’ı, büyütmek yahut sanata dair hizmetlerini çeşitlendirmek istedik. Şimdi bu olanları anlatabilmek için biraz bunun geri planından bahsetmem gerekir diye düşünüyorum.

Ben kendimi bildiğim andan itibaren sanat ve bu kültür yapısına sahip bir aile içinde büyüdüm. Özellikle bu konuda babam rehberim ve idolüm oldu. Onunla hem aynı okulda okudum, hem aynı mesleği yaptık hem de iş ortağım olarak yaşamımda bana rehber olan çok önemli bir figür oldu. Onu bu vesileyle saygı ve rahmetle anıyorum, ruhu şad olsun. Bu altyapı üzerinde 40 senedir grafik tasarım, kurumsal kimlik ve marka üzerine uzmanlaştım, marka iletişimi, halkla ilişkiler yani bütünleşik pazarlama iletişimi alanında çalıştım.

2017 yılından beri de sanatsal faaliyetler özellikle de resimle uğraşıyorum. 2018’de hem Akademi’den büyüğüm hem de hemşerim Celalettin Tandoğdu ile uzun yıllar sonra tekrar karşılaşmamız tam da benim resim çalışmalarına başladığım döneme denk gelir ve bu karşılaşma benim aslında planlamadığım ama hiç yabancı olmadığım bir sürece üretim yanında “işin organizasyon kısmına” evrilir. Onun önderliğinde kurduğumuz “BirGrupİnsan” Sanat Platformu ile çok kısa sürede İstanbul’da ve birçok şehirde pek çok sergi açtık, vefatına kadar ses getirecek pek çok projeler gerçekleştirdik.

Tüm bu birikimin bir sonucu olarak 2020 Mayıs’ında Artsonline adıyla bu galeriyi kurduğumda ne yapmak istediğimi biliyordum ve bu yeni açıkladığım konular için de artık zamanının geldiğine inanıyorum.

Öncelikle sanata dair çevrimiçi çalışmalarımızı “ArtsOnline” marka ismi altında çeşitlendirmeye karar verdik. Çünkü biz online faaliyet gösteren bir yapıyız ve bu ağırlıklı olarak böyle kalsın istiyoruz. Mottomuzu “Her yerden, her an, hep art” olarak belirledik.

-Sergiler ne olacak bu yeni oluşumda?

Sanal sergilerimiz artık “ArtsGallery” adı altında devam edecek. Kişisel sergiler, grup sergileri, proje ve karma sergiler daha önce olduğu gibi burada aynı şekilde devam edecek ve sergi açan ve veya sergiye katılan her sanatçımıza özel bir profil sayfası oluşturmaya, bu sanatçı kütüphanemizi geliştirmeye devam edeceğiz.

-Sosyal medya hesaplarınızdan ArtsCollective’nin duyurusunu yaptınız ve bir site oluşturdunuz, bundan da bahseder misiniz?

Evet ziyarete açtığımız yeni sitemiz ArtsCollective bir Sanat İnisiyatifi. Sanata, dünyaya aynı yönden bakan bir grubun birbirini desteklediği, kişisel ve eserlerinin tanıtımlarına katkıda bulunup destek verdiği özel bir oluşum. Yukarıda bahsettiğim sebeplerle gördüğüm eksiklerimizi gidermek, hatta olması gerektiği gibi yapmak için bir araya geldiğimiz bir esnek bir yapı.

Bunun için oluşturduk bu siteyi. Bu inisiyatife dahil olan üye arkadaşlar ArtsGallery, ArtsShop ve ArtDesign hizmetlerinden avantajlı olarak yararlanacaklar. Sanal ortamlarda inisiyatif yönetimi tarafından temsil edilecek sergilere, çalıştay vs faaliyetlere katılımları organize edilecek, takip edilecek. Sitemizde bir haber bölümümüz var. Faaliyetlerimizi, çalışmalarımızı haberleştirip yayınlayacağımız bir çeşit blog. Diğer bir tanıtım çalışması, her ay farklı bir arkadaşımızı SANATÇIMIZ olarak belirleyip gerek kişiliğini gerekse eserlerini öncelikle sosyal hesaplarımızda öne çıkaracağımız bir faaliyet. Bunları üç ayda bir yayınlayacağımız, içeriği bizlerden ve projelerimiz yanında sanata dair dokunacağımız içerikte, tasarımı ile özel bir fanzin/dergi ile destekleyeceğiz, kalıcı hale getireceğiz. Basılacak ama ağırlıklı olarak e-dergi olarak yayınlanacak.

Sene sonunda yılın sanatçımızı seçip kutlama yapacağımız gibi sosyal programlarımız da olacak. Birçok projemiz, kimi hep beraber yapacağımız, kimi çemberi genişletip arzu eden dostlarımızın da katıldığı projeler de düşünüyoruz. Bu inisiyatif sanatve sanatçı üzerine bir “tanıtım üssü” gibi çalışacak diyebilirim.

Tüm bunlar için küçük bir bedel ile bir kayıt ve izin gerekiyor tabi ama basit ve formal bişey. Sanata ve dünyaya bizim gibi bakan, dayanışmacı ve elini taşın altına koyacak, işin bir ucundan da ben tutarım diyecek arkadaşlarımızı bizlere katılmaya bekliyor, davet ediyor ve hoş geldiniz demek için sabırsızlanıyoruz.

-Bir ArtsShop çalışması var, bu çalışma diğer benzeri siteler gibi mi olacak?

ArtsOnline çatısı altında geliştirip sona yaklaştığımız bir diğer konu da ArtsShop evet ama ArtsShop sanat eseri satan diğer sanal galeri veya online marketler benzeri gibi kâr odaklı olmayan bir sanat sitesi.

Amacımız “Orijinal Sanat Eseri bir Değerdir” bakış açısıyla sanatçısından orijinal eser edinimini artırmaya çalışmak, bunu desteklemek.

Burada yer almak isteyen arkadaşlarımızı değerlendirdikten sonra, küçük bir bedel karşılığı eserlerini sergileyeceğiz, talep olması durumunda bunu sanatçı arkadaşımıza bildireceğiz. Satışın gerçekleşmesi durumunda sanatçımız satışı doğrudan kendisi yapacak, Artsonline bir komisyon almayacak. Biz burada bir vitrin ve köprü işlevi göreceğiz. Artsonlinegallery’de de böyleydi, en başından beri gerçekleşen satışlardan hiçbir komisyon vs bir pay almadık. Bu tavrımız burada da böyle devam edecek.

Tabi buranın ayakta kalabilmesi ve işlevlerini sürdürebilmesi için gereken maddi desteğin şahsen kollektif ve dayanışma bilinciyle sanatçı arkadaşlarımız tarafından yapılacağı inancındayım. Burası beğendikleri ve mutlu oldukları bir yer olursa yaşaması ayakta kalabilmesi için gereken katkıyı yapacaklarından eminim.

Burada küçük müzayedeler de yapacağız zaman zaman. Amaçlarımızın başında gelen “orijinal eser edinimi”ni artırmaya, bilinçlendirmeye yönelik tanıtım faaliyetleri ve aktiveler de yapacağız.

 -ArtsDesign nedir, neleri kapsıyor?

Sanatçılarımızın en büyük sorunlarının başında iş yaptıracakları kişilerin kendilerini anlamaması, amaçlarını kavrayamaması olduğunu görüyorum. Amaçlarına ve tarzlarına uygun web sitesi tasarımı, katalog, broşür gibi basılı dökümanlar yaptıramadıkları yönünde şikayetlerini çok duydum.

Tasarım ve uygulayıcılardan oluşan bir ekip olarak ArtsDesing ile bu konuda bir destek vermek üzere böyle bir hizmet sunmaya karar verdik. Matbaa ileri ve sanat eserlerinin tıpkı basım işleri için de yardımcı olacağız.

Sadece sanat dünyasına özel olarak hizmet almak isteyen tüm dostlarımızın uygun, hızlı ve ekonomik çözümlerle yanında olacağıyız. Gereksinimlerine sadece uygulayıcı değil, fikir ve tasarım desteği ile çözümler üreteceğiz.

ARTSONLINE “Her yerden, her an, hep art”, tamamen “sanata dair” işler için…

-2022 yılı için başka ne gibi projeleriniz var?

Aralık ayında yıllık planlı sergi programımızı yayınlamıştık. Her ay bir karma sergi projemiz var. Aralık ayında dördüncüsünü yaptığımız “30 Sanatçı, 30 Eser” her branşa açık bir karma sergi. “22 DigitAlls” Sadece Dijital Sanatçılara açık, Şubat’ta üçüncüsü olacak. İlkini geçen sene yaptığımız “BizyüzePortreler” sergimizin de ikincisini mart ayında gerçekleştireceğiz. Ve yine geçen sene ilkini gerçekleştirdiğimiz “Mustafa Kemâl, Sonsuza Değin” ve “International Art Chain” sergilerimizin de ikincilerini bu yıl Kasım ayında yapmayı planladık. Tabi aralık ayında ilkini düzenlediğimiz, TuMobArt’ın düzenlediği “Your Dream Is You” Mobil Art Contest’in Contest Winners sergisini de her yıl yineleyeceğiz. Mobil Art ilginç bir sanat dalı. Bana da oldukça yakın ve samimi geliyor ve destekliyorum şahsen. Tabi çocuklar, gençler için de sergiler düşündük. Hepsinin şartnamelerini sergi öncesinde sitemizde ve sosyal hesaplarımızda duyuracağız.

-Bunlar dışında resim çalışmalarınızdan da bahseder misiniz?

Aslına bakarsanız tüm çalışmalar zamanımın ve enerjimin çoğunu alıyor. Ama bizler üretmeden durabilen insanlar değiliz. Ben şahsen tasarım yaparak dinleniyor, döşarj oluyorum. Aksi durumda düşünüp devamlı şarj olmak çok yorucu. Kafamda düşündüğüm, ucundan köşesinden çizmeye başladığım resim çalışmalarıma tabi ki devam edeceğim, sergilere katılacağım. Bir kişisel sergi yapmayı düşünüyorum. Bakalım ne kadar gerçekleştirebileceğim düşüncelerimi yaşayıp göreceğiz.

-2022 yılı dolu dolu geçecek görünüyor. Ümit ediyoruz ki bu projeler beklediğiniz gibi gelişir ve ülkemizin sanat-kültür yaşamına olumlu bir katkı olur. Kapatırken son sözleriniz ne olur?

İnşallah, tüm arzumuz budur. Ne yaptığımızı bilerek, iyi niyetle ama dar olanaklarla yola çıkmıştık. Geçen zaman içinde bizi anlayan dostlarımızla geliştik ve devam ediyoruz. Çok emekli, çok zaman alan ve günümüzün zorlu koşullarına dayanmak için özel çaba gerektiren bu samimi uğraş aynı gönül gözünden bakan arkadaşlarımız tarafından fark edilecek, desteklenecek ve arkamızda bir hoş seda bırakacak hale gelecek.

Tüm okuyuculara en derin saygılarımı sunuyorum. “Sanatla kalın, esen kalın” diyorum.

Yorum Ekleyin